Aminos kokosowy - zdrowsza alternatywa dla sosu sojowego?

Aminos kokosowy - zdrowsza alternatywa dla sosu sojowego?

Aminos kokosowy to sos powstały poprzez połączenie fermentowanego soku zebranego z kwiatów kokosa i naturalnej soli morskiej.

Aminos kokosowy uznawany jest za doskonały zamiennik klasycznego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety produkty sojowe, gluten oraz nadmiar sodu. W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, przez co jest idealny w daniach kuchni Azji. Dodatkowo zyskuje popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Czy jednak rzeczywiście jest on zdrowszą alternatywą dla sosu sojowego?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy stanowi doskonałą przyprawę do dań mięsnych, potraw kuchni azjatyckich tudzież sałatek. Świetnie sprawdzi się też jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o wykazanym przez badania pozytywnym wpływie na układ krążenia, gospodarkę cukrową (pomagają zmniejszać ryzyko cukrzycy!) oraz układ odpornościowy. Sos ten zawiera aż szesnaście niezbędnych aminokwasów egzogennych.Związki zawarte w nektarze z kokosa wykazują pozytywny wpływ na gospodarkę tłuszczową, podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również regulować ciśnienie krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym sprzymierzeńcem odchudzania. Pomagają hamować uczucie głodu dzięki zwiększeniu produkcji tak zwanego "hormonu osób szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na układ pokarmowy oraz łagodząco w stanach zapalnych, co ma istotne znaczenie w profilaktyce nowotworów, szczególnie jelita grubego.

Wśród cennych składników nektaru z kwiatu kokosa znajduje się również inozytol. Jest to białko wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Z tej przyczyny aminos kokosowy powinien być włączony do codziennej diety przez osoby cierpiące na zaburzenia nastroju oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje też korzystne działanie wspomagające leczenie zespołu policystycznych jajników.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób celiaków.W odróżnieniu od sosu sojowego, który w wersji dostępnej w naszych sklepach zwykle zawiera sztuczne chemiczne konserwanty oraz polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy mieć pewność, że spożywamy to, co dla nas najlepsze.